Beste Lezer,

Eerder heb ik geschreven over de Uitsluitingsclausule, waardoor de ouders willen voorkomen dat bij een echtscheiding van hun kind de ex-schoonzoon of -dochter met een deel van de erfenis of schenking er van door gaat. Toen heb ik aangegeven dat de kinderen er wel voor moeten zorgen dat zij duidelijk bijhouden wat er met het geld van de ouders betaald wordt.

Uit een zaak die vlak voor Kerstmis 2009 is beslist (zie: http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&collection=rnl&querypage=..%2fzoeken%2fzoeken.asp&searchtype=kenmerken&vrije_tekst=rk+09-2973) blijkt hoe belangrijk het bijhouden van zo’n administratie door het kind is.

In die zaak oordeelde de rechter dat het feit dat de erfenis op de en/of rekening van de zoon en de schoondochter is bijgeschreven, niet automatisch betekent dat de ex-schoondochter recht had op de helft van het geld. De zoon heeft in beginsel recht op teruggaaf van het nominale bedrag van de erfenis. Dat wordt anders als de zoon het geld gebruikt heeft om een rekening te betalen die door hem en zijn echtgenote samen betaald moest worden. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de rekening van een reisburo voor een vakantie van de zoon en zijn echtgenote. Dat deel van het geld is dan opgebruikt en krijgt de zoon niet meer terug.

Het is daarom goed om er voor te zorgen dat duidelijk is welk bedrag onder een uitsluitings-clausule is geërfd en wat daarmee betaald is. Dat kan door de erfenis niet op de en/of rekening te laten bijschrijven, maar op een rekening die alleen op naam van het kind zelf staat.

Maar dan ben je er nog niet helemaal. Als er dan geld gebruikt wordt van die rekening is het zeer aan te raden om vast te leggen wat afgesproken is over de vergoeding van dit bedrag. Krijgt het kind alleen dit (nominale) bedrag terug of ook nog een “rente”-vergoeding ?

%d bloggers liken dit: