Op 1 januari 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd. Sinds die tijd wordt de langstlevende “beschermd” tegen de kinderen van de overleden partner. Zij krijgen hun kindsdeel pas uitbetaald nadat ook de langstlevende er niet meer is. Die hoeft dus niet het huis te verkopen.
Maar wist u dat bijna de helft van alle testamenten dateert van vóór 1 januari 2003 ? Dat zo’n oud testament tot grote problemen kan leiden, blijkt uit een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Een vrouw heeft 30 jaar geleden een testament opgesteld. Destijds was zij ongehuwd en had ze één zoon. Maar toen ze onlangs overleed, liet ze een echtgenoot en in totaal drie kinderen achter.
Was er geen testament geweest, dan zou op basis van het nieuwe erfrecht de langstlevende regeling gelden. Haar man en drie kinderen zouden dan haar erfgenamen zijn en de weduwnaar hoefde de drie kinderen niet hun moedersdeel uit te betalen.
Maar op grond van het oude testament zou de oudste zoon enig erfgenaam zijn en kan hij zelfs de langstlevende uit het huis zetten.
Gelukkig voor de man grijpen de rechters in. Dat de vrouw destijds wilde dat haar enig kind alles erfde, vinden zij logisch. Maar dat dit, drie decennia later en een echtgenoot en twee kinderen verder, nog steeds haar bedoeling was, lijkt hen hoogst onwaarschijnlijk. Daarom verklaren ze het testament waardeloos.
Voor hetzelfde geld had dit ook heel anders kunnen uitpakken. Met name bij wijzigingen op persoonlijk of financieel vlak is het daarom verstandig om naar uw notaris te gaan voor een “APK” van uw testament. Omdat ook (fiscale) wetten en regels veranderen, is een controle eens in de vijf jaar geen overbodige luxe.