Over schenken op papier heb ik vaker geschreven. Wil je de basis-informatie, klik dan hier.

Veel mensen zien op tegen de kosten, omdat de fiscus van mening is dat je ieder jaar naar de notaris moet om de schenking vast te leggen. De fiscus accepteert niet dat er één akte wordt opgesteld, waarin dan voor (bijvoorbeeld) de komende vijf jaar schenkingen worden vastgelegd. De zogeheten repeterende schenking.

In 2013 heeft een notaris dat opgelost door de cliënten niet ieder jaar terug te laten komen, maar slechts één keer aan tafel uit te nodigen. In plaats van één akte (met daarin de repeterende schenking) heeft de notaris toen vijf akten gepasseerd. Eentje voor ieder komend jaar.

Daar was de Belastinginspecteur niet gelukkig mee. Er is een (na)heffing schenkbelasting opgelegd omdat de inspecteur meende dat in 2013 toch sprake was van een schenking in één keer van het saldo van de in iedere afzonderlijke akte vermelde bedragen.

Bij de rechtbank werd de inspecteur in het ongelijk gesteld.

Nu blijkt dat ook het Hof in Den-Bosch in hoger beroep de redenatie van de fiscus niet volgt.

Het is nu afwachten of de Belastingdienst in cassatie gaat bij de Hoge Raad. En natuurlijk wat het finale oordeel van deze rechterlijke instantie is.

To be continued.

%d bloggers liken dit: