Aan het einde van het jaar worden veel papieren schenkingen gedaan. Ouders leggen vast dat zij vermogen schenken aan en weer teruglenen van hun kind. Het vermogen dat “in de stenen zit” gaat al met de warme hand op de volgende generatie over. Na vele jaren kan dan de hele overwaarde al belastingvrij bij de kinderen zitten. 

De fiscus hanteert echter strikte spelregels. Overtreed je die, dan wordt bij het overlijden van de ouder(s) het geschonken vermogen alsnog belast.  

Allereerst moet de schenking bij de notaris worden vastgelegd. Anders zouden vlak voordat vader of moeder overlijdt snel nog flink wat schenkingen op papier over de afgelopen jaren kunnen worden gefabriceerd. 

Het tweede vereiste blijkt in de praktijk lastiger. Zodra je een papieren schenking hebt gedaan, moet je daarover ieder jaar opnieuw 6% rente aan je kind betalen. Het geschonken bedrag is namelijk nooit overgeboekt aan de kinderen, maar zit vast “in de stenen”. Daarom wordt formeel in de schenkingsakte door de notaris gemeld dat de kinderen een lening aan hun ouders geven.  

Betalen de ouders niet ieder jaar exact het juiste bedrag aan rente, dan vervalt het fiscale voordeel. De fiscus zal de geschonken bedragen optellen bij de erfenis en dus ook daarover erfbelasting heffen.  

Denk hier niet te lichtvaardig over. Ik heb een artikel geschreven over een situatie waarin de inspecteur over de totale schenking wilde heffen omdat er over negen dagen geen rente was betaald.  

Gelukkig heb je nu nog de gelegenheid om problemen te voorkomen. Betaal uiterlijk op oudjaarsdag het juiste bedrag aan rente over de papieren schenking van dit jaar. En reken ook nauwkeurig uit hoeveel rente je had moeten betalen vanwege eerdere schenkingen, hoeveel je hebt betaald en boek het verschil (vermeerderd met rente) alsnog over vóór het einde van dit jaar.  

Printversie

%d bloggers liken dit: