Medio vorig jaar heb ik een column geschreven over de zogeheten repeterende schenking. Dat stuk sloot ik af met de opmerking dat er vragen gesteld waren aan het Ministerie van Financiën en dat er pas duidelijkheid zou komen als de antwoorden daarop bekend waren.

Ernst Loendersloot - senior kandidaat notaris te Maastricht Foto: Harry Heuts

Ernst Loendersloot – senior kandidaat notaris te Maastricht Foto: Harry Heuts

Antwoorden zijn gegeven
Op 28 mei jl. heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onder de (kandidaat-)notarissen bekend gemaakt dat het ministerie de vragen beantwoord heeft. De uitkomst kan simpel samen gevat worden: repeterende schenkingen worden fiscaal als één schenking gezien en ook als zodanig belast met schenkingsrecht.

Oftewel: de repeterende schenking is niet meer interessant.

Wat was de repeterende schenking ook al weer ?
Als je wilt schenken, kun je onder andere kiezen voor een schenking op papier. Bij de notaris wordt dan vastgelegd dat de schenker (meestal de ouders) aan de begiftigden (meestal de kinderen) een bedrag schenken (meestal het van schenkingsrecht vrijgestelde bedrag) en direct weer terug lenen. Dit is een oplossing als de ouders wel vermogend zijn maar onvoldoende cash hebben, populair gezegd: het geld zit in de stenen.

Verder lezen ? Klik hier.

%d bloggers liken dit: