Beste lezer,

Ons vak is niet saai. Sterker nog: het is soms Goede Tijden Slechten Tijden, maar dan in het kwadraat.

Wat de kop van dit artikel te maken heeft met deze GTST, zal ik aan het einde onthullen, maar eerst wil ik uw aandacht vragen voor het arrest van het Gerechtshof in Leeuwarden van 11 december 2012.

 
Kan een al overleden man met terugwerkende kracht vader zijn ?

In Leeuwarden ging het om een situatie dat de rechter moest vaststellen of een met name genoemde man de vader van een specifiek kind was. Het kind had namelijk gevraagd om het vaderschap vast te stellen en in de wet staat dat de rechter dat ook kan doen als de man al overleden is.

Daarbij kunnen moderne technieken zoals DNA onderzoek gebruikt worden.

Alleen was er in Leeuwarden een probleem: er waren te weinig bronnen voorhanden om het DNA van de man uit te halen. Ik denk dat alle kammen met oude haren, tandenborstels met zijn speeksel en ook oude enveloppen die hij had dichtgelikt, weggegooid waren.

De Friese rechters gaven daarom toestemming aan het kind om het graf van de man te openen. In de kist zou nog voldoende materaal aanwezig zijn om het DNA van de man te achterhalen, waarna dat naast het DNA van het kind gelegd kon worden. Op die manier zou dan toch (ruim 8 jaar na dato) duidelijk kunnen worden of het kind ook echt een kind van de man was.

Verder lezen ? Klik hier !

Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen

Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen

 

%d bloggers liken dit: