Ik heb onlangs beschreven waarom je geen geld moet lenen van je ouders of andere familie. Tenminste niet zonder duidelijk vast te leggen wat de voorwaarden zijn van de lening.

Dit omdat je anders het risico loopt dat jij de schuld in één keer moet aflossen als je niet lief en aardig genoeg voor de schuldeiser bent. Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft namelijk vastgelegd dat als er geen afspraken zijn, een schuld direct opeisbaar is.

Maar stel nu eens dat jij geld van je ouders geleend hebt zonder de voorwaarden vast te leggen. Dan is het volgens deze redenatie dus een schuld die ineens opgeëist kan worden. Maar aangezien jij geen ruzie krijgt met je ouders is er niets aan de hand.

Totdat zij beiden overleden zijn en jij samen met je broer of zus hun erfgenaam bent. De kinderen zijn dan samen ineens de schuldeisers geworden. En de vordering is direct opeisbaar volgens de redenatie van het Gerechtshof in Leeuwarden.

Waarschijnlijk zal het niet zo zijn dat je broer of zus direct aflossing van de gehele lening kan eisen. Tenslotte zijn jullie samen bevoegd hierover een besluit te nemen.

Maar als er te weinig cash is om de successierechten te kunnen betalen, dan wordt het een ander verhaal. Ik denk dat een rechter dan je broer of zus het recht geeft om van jou te eisen dat je de lening op korte termijn afbetaalt. Het is namelijk redelijk dat je broer of zuster niet naar een bank toe hoeft te gaan om geld te lenen om de erfbelasting te betalen, terwijl er eigenlijk voldoende vermogen in de erfenis aanwezig is.

Dus hangt jou een zwaard van Damocles boven het hoofd als jij en je ouders niet hebben vast gelegd wat de voorwaarden zijn van de lening die zij aan jou hebben verstrekt.

Om dat te voorkomen zit er maar één ding op: leg deze voorwaarden vast nu je ouders nog in leven zijn.

%d bloggers liken dit: