Getrouwd en jonge kinderen

Mijn situatie:
Ik ben getrouwd met de vader van mijn (jonge) kinderen.
Wat kan ik regelen om ervoor te zorgen dat als wij er niet meer zijn, de kinderen geen juridische problemen ondervinden ?

Mijn reactie:
Dit zijn vragen die mij vaak gesteld worden door stellen die net vader en moeder zijn geworden of die zwanger zijn.

Er zijn een aantal punten die dan van belang zijn:

 1. Omdat jullie getrouwd zijn, is in ieder geval de wettelijke regeling van toepassing als een van jullie beiden komt te overlijden.
  Die wettelijke regeling wordt ook wel de wettelijke verdeling genoemd, omdat de erfenis al is verdeeld: de langstlevende krijgt de hele erfenis en de kinderen moeten wachten op hun vaders of moeders erfdeel totdat de langstlevende ook overleden is (of failliet gaat).Wil je een andere regeling die genuanceerder ligt en misschien ook fiscaal voordeliger, dan moet je naar de notaris gaan om jouw wensen vast te leggen.
  Stel dat jouw weduwe of weduwnaar na een tijd een nieuwe relatie krijgt en eventueel hertrouwt: moeten de kinderen dan nog steeds op jouw erfenis wachten ?Let op:
  als je samenwoont heeft de langstlevende niet deze bescherming. De kinderen kunnen hun erfdeel direct na jouw overlijden opeisen, tenzij jij in een testament de langstlevende in bescherming hebt genomen.Ben je bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de Gemeente niet in het huwelijk getreden maar een Geregistreerd Partnerschap aangegaan, dan is ook de wettelijke verdeling van toepassing.
 2. Als de vader van je kinderen ook formeel iets te zeggen heeft over de opvoeding van de kinderen (hij heeft dan het ouderlijk gezag of de ouderlijke macht), zal hij normaal gesproken na jouw overlijden jullie kinderen opvoeden, zolang ze nog niet meerderjarig zijn.
  Maar als jullie beiden overleden zijn, dan moet er een voogd benoemd worden. Als jij in jouw testament niets hebt vastgelegd, dan zal de rechter iemand aanwijzen die de opvoeding regelt tot jouw kind 18 jaar is.
 3. Het beheer van jouw erfenis ten behoeve van jouw kinderen is ook een punt van aandacht. Zodra jouw kind meerderjarig is, mag het formeel zelf het geld gaan beheren en ook uitgeven. Als jij het idee hebt dat 18 jaar misschien wat jong is daarvoor, dan kun je een bewindvoerder benoemen.
 4. Als je een bewindvoerder en voogd benoemt voor het geval jij overlijdt en je kinderen nog te jong zijn om de financiële zaken zelf te regelen, dan raad ik je aan om ook een executeur te benoemen in je testament.
 5. Stel dat zich een situatie voordoet waardoor jouw hele gezin er plotsklaps niet meer is.
  Voor deze speciale situatie kun je een zogeheten rampenclausule opnemen in je testament.
  Jij, je man/vrouw en jullie kinderen zitten samen in de auto of het vliegtuig. Als er dan een ongeluk plaatsvindt en jullie overlijden allemaal tegelijk of kort na elkaar, dan kan het vreemd uitpakken:
  ben jij degene die als laatste overlijdt, dan gaat al jullie vermogen naar jouw familie;
  overlijdt je man of vrouw als laatste, dan gaat alles naar zijn of haar familie;
  en als één van de kinderen als laatste overlijdt, dan wordt het gesplitst tussen jouw familie en je schoonfamilie.In een testament kunnen jullie aangeven wat in zo’n situatie jouw/jullie wensen zijn.
 6. Neem ook een uitsluitingsclausule op in je testament. Daarmee voorkom je dat jouw kind jouw erfenis moet delen met een (toekomstige) ex-echtgenoot of ex-echtgenote.Jullie hebben er hard genoeg voor gewerkt om te zorgen dat jullie kinderen een erfenis krijgen. Dan is het toch jammer als een “gold-digger” jouw kind het hoofd op hol brengt, met hem of haar trouwt zonder huwelijkse voorwaarden te maken en dan de halve erfenis meeneemt als beloning bij een scheiding.
Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen
Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen

 

%d bloggers liken dit: