Voor stellen die niet gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, is het goed om zich te realiseren dat de wet vrijwel niets regelt voor het geval dat de een meer betaalt dan de ander.
Dat dit je lelijk op kan breken, illustreert een uitspraak van eind december 2024. Een koppel woont in het huis van de vrouw. De man investeert € 88.612,74 in die woning. In 2022 eindigt de relatie en de man wil dan ook zijn geld terug.
De rechter overweegt dat dit alleen maar kan als het stel hierover duidelijke afspraken heeft gemaakt, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Maar ook stilzwijgende afspraken zijn mogelijk. Het koppel had weliswaar een samenlevingscontract, maar hierin is op dit punt niets geregeld.
Daarom checkt de rechter achtereenvolgens of de man zijn geld terug kan claimen op grond van onverschuldigde betaling, ongerechtvaardigde verrijking of de redelijkheid en billijkheid. Helaas voor de man concludeert de rechter dat geen van deze rechtsgronden de man soelaas biedt.
De man kan dus fluiten naar zijn centen en de vrouw is financieel beter af nu ze niet meer samenwoont dan voor die tijd. Ik snap dat als je net verliefd bent je niet meteen denkt aan het einde van je relatie. Toch is het verstandig om direct goede afspraken te maken over geld. Leg bijvoorbeeld in een samenlevingscontract duidelijk vast hoe het zit als de ene partner meer betaalt dan de ander. Of doe dit in een apart contract. Dit kun je bijvoorbeeld vinden bij de Consumentenbond.