In mijn vorige column schreef ik dat de rechter heeft bepaald dat banken ook oudere levenstestamenten moeten accepteren. Althans, zolang deze niet herroepen zijn. Maar hoe weet de bank dat een levenstestament niet is herroepen ?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) houdt het Centraal Levenstestamenten Register (CLTR) bij. Notarissen melden een levenstestament daar aan direct nadat dit is getekend. Ook een herroeping van een levenstestament hoort hierin aangetekend te worden.

Je zou dus denken dat makkelijk te achterhalen is of iemand een levenstestament heeft gemaakt of herroepen. Maar in de praktijk blijkt dat toch beduidend lastiger en duurder dan gedacht.

Omdat het CLTR geen wettelijke basis heeft, zijn de strikte regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Daarom kunnen alleen notarissen bij het CLTR inloggen. Bovendien mag dat alleen met toestemming van de volmachtgever.

Gelukkig kan de volmachtgever in het levenstestament die toestemming alvast expliciet geven. Maar de gevolmachtigde kan een uitdraai uit het CLTR dus alleen opvragen bij een notaris. Vanwege de strenge privacyregels mag de notaris echter niet zomaar een uitdraai meegeven. Dat kan pas nadat een speciale procedure met de nodige “checks and balances” gevolgd is. De bijbehorende kosten zal de notaris in rekening brengen.

Waarschijnlijk zullen banken in de toekomst vaker gaan vragen om een uittreksel van het CLTR. Wil je straks tijd en geld besparen, ga dan nu samen met de gevolmachtigde naar je bank toe. Neem ook je levenstestament mee, dan kan de bank nu alvast al het papierwerk in orde maken.

%d bloggers liken dit: