Non-conformiteit is een juridisch begrip om aan te geven dat iets is verkocht en overgedragen dat niet voldoet aan hetgeen de koper mag verwachten. Slaagt een beroep op dit leerstuk, dan wordt de koop ontbonden en moet de verkoper de koper zijn geld teruggeven. De verkoper wordt weer eigenaar van het verkochte object.
Dit kan zich ook voordoen bij de koop van een woning. Hof Arnhem-Leeuwarden heeft hier recent een uitspraak over gedaan. Daarin wordt helder uiteengezet hoeveel informatie de verkoper moet verstrekken en wat een koper zelf aan onderzoek moet doen.
De casus was als volgt. Verkoper zet zijn huis te koop. Een vrouw komt samen met haar aankopend makelaar de woning bezichtigen. Zij is enthousiast en brengt een bod uit. De deal wordt gesloten, het koopcontract getekend en daarna passeert de notaris de akte van levering. Belangrijk detail is dat er geen bouwkundige keuring wordt uitgevoerd.
Na de sleuteloverdracht start de verbouwing en dan begint de ellende. Er blijkt veel meer asbest in de woning te zitten dan de verkoper heeft aangegeven. Ook komt de aannemer diverse andere problemen van bouwkundige aard tegen. Geen kleine dingetjes, maar zaken die een fundamentele aanpak vergen.
Alles bij elkaar dus niet alleen een domper voor de koopster, maar ook financieel een groot probleem. Partijen komen er in onderling overleg niet uit en uiteindelijk wil de nieuwe eigenaar gewoon van het huis af. Het feit dat de koopster bijgestaan werd door een deskundige makelaar en besloten had geen bouwkundige keuring uit te laten voeren, was voor de rechters onvoldoende reden om haar op de blaren te laten zitten. De rechters ontbinden de koop op grond van non-conformiteit. De verkoper moet de woning dus terugnemen en de koopsom terugbetalen.