Een testament maak je omdat je vast wil leggen hoe je erfenis afgewikkeld moet worden. Hopelijk verstrijkt er heel wat tijd tussen het tekenen van je uiterste wil en je overlijden. Maar daardoor bestaat wel het gevaar dat jouw wensen uiteindelijk niet meer goed aansluiten bij je (gewijzigde) situatie.
Een goed voorbeeld hiervan is een casus die op CuraƧao speelt. Een man neemt in 2016 een legaat op in zijn testament ten gunste van zijn levenspartner. Zij mag haar hele leven blijven wonen in het huis van de man, dat ook met het adres in de akte staat vermeld. Daardoor is overduidelijk om welk huis het gaat.
Eind 2019 overlijdt de man. Het huis uit het testament, waar zijn levenspartner mocht blijven wonen, heeft hij dan al verkocht. Daarnaast had hij een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten in verband met een nieuwbouw appartement dat nog opgeleverd moet worden. Het stel zou tot de oplevering elders gaan wonen.
De erfgenamen van de man en zijn levenspartner verschillen van mening over de vraag of het legaat voor de vriendin ook betrekking heeft op het appartement in aanbouw. Dat adres staat namelijk niet in het testament. Hierin is ook geen regeling getroffen voor het geval het stel ooit zou gaan verhuizen.
De rechters concluderen dat de man de wens had zijn partner verzorgd achter te laten, inclusief de mogelijkheid om in zijn huis te blijven wonen. De rechters leggen het testament daarom zo uit, dat zijn vriendin ook levenslang in het nieuwe appartement mag wonen. Helaas had de executeur het nieuwbouw appartement al weer doorverkocht, dus moeten de erfgenamen nu een vergelijkbaar nieuw appartement kopen.
Voorkom problemen en langdurige rechtszaken en controleer of je testament nog wel voldoet als jouw omstandigheden veranderen.