Met de huidige hoge huizenprijzen is het voor starters moeilijk om een woning te kopen. De fiscus helpt een handje met de startersvrijstelling, waardoor ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Maar extra hulp – in de vorm van een schenking – is toch vaak nodig.
Ouders kunnen een kind onbelast éénmalig € 31.813 schenken. Is dat onvoldoende dan schenken ouders vaak een hoger bedrag. Hun kind moet dan wel minimaal 10% schenkbelasting betalen. Recent is een besluit gepubliceerd over de aftrek van die schenkbelasting in de aangifte Inkomstenbelasting (IB).
In beginsel mag je nog te betalen belasting niet in mindering brengen op je vermogen in Box 3 van de Inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor het kind dat in 2024 een belaste schenking ontvangt van zijn ouders, maar de aanslag schenkbelasting pas in 2025 hoeft te betalen.
De nieuwe regeling betekent echter dat het kind de verschuldigde schenkbelasting toch mag opvoeren in Box 3. Het kind moet dan wel de aangifte schenkbelasting uiterlijk 5 november 2024 indienen en de aanslag nog niet betaald hebben op 31 december 2024.
Het opnemen van deze belastingschuld in Box 3 heeft voor starters natuurlijk alleen nut als ze belast vermogen hebben in Box 3. En dat hebben de meeste starters nu net niet.
Ik denk dat de regeling vooral interessant is voor kinderen die al de Spaartax over 2024 moeten betalen en nog meer geld van hun ouders krijgen. Maar misschien is het ook voor hen nog interessanter om de aangifte schenkbelasting pas eind februari 2025 in te dienen. Zij kunnen dan de te betalen schenkbelasting tot mei 2025 op een spaarrekening zetten en daarover rente trekken. Dat levert misschien meer voordeel op dan de extra aftrek in Box 3.