Een werkgever is verplicht om geld over te maken aan de familie van een overleden medewerker. Dit is ook het geval als het overlijden niet de schuld is van de werkgever of buiten werktijd plaatsvindt. De “nagelaten betrekkingen” van de overledene ontvangen minimaal één maandsalaris extra.
Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om ? Recent heeft de fiscus daarover nieuwe en nuttige informatie naar buiten gebracht.
De Belastingdienst zal over die verplichte ene maand extra salaris geen loonbelasting heffen en ook geen schenk- of erfbelasting.
De werkgever mag natuurlijk ook meer uitkeren. Als hij dat doet, maar niet meer dan twee of drie maandsalarissen overboekt, dan hoeft er nog steeds geen loonbelasting afgedragen te worden.
Voor de heffing van erf- of schenkbelasting ligt het anders. Was de werkgever tot betaling van deze twee of drie maanden verplicht op grond van een CAO of de arbeidsovereenkomst, dan zal de inspecteur geen schenkbelasting maar wel erfbelasting heffen over de uitkering. Had de werkgever die plicht niet, maar heeft hij uit vrije wil meer dan het wettelijk minimum van één maand betaald, dan volgt er opnieuw geen heffing van erfbelasting, maar mogelijk wel een heffing schenkbelasting.
Keert de werkgever meer dan drie maandsalarissen uit, dan zal de inspecteur altijd een aanslag loonbelasting opleggen. De heffing vindt dan plaats over alles boven die drie maandsalarissen. Maar de ontvangende partij hoeft dan geen erfbelasting te betalen over dat hogere bedrag.
Al met al is het niet makkelijk om alle fiscale gevolgen uit elkaar te houden. Voor jou als lezer lijkt mij met name van belang dat je navraagt bij je werkgever of hij alleen het wettelijk vastgestelde minimale bedrag uitbetaalt, of meer. De fiscale ins en outs volgen dan daarna wel.