Van sommige vrienden moet je het niet hebben. Dat blijkt wel uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Een man verkoopt een perceel grond met daarop een loods aan een goede vriend. De koopsom is € 5.000. De WOZ-waarde is op dat moment echter maar liefst € 80.000. De man wil snel verkopen omdat hij een zakelijk conflict heeft en bang is dat er beslag gelegd zal worden. Dit wist de vriend allemaal. Of hij een echte barmhartige Samaritaan was of dat hij een financieel voordeel dacht te hebben, weten we niet.

Uit het arrest van het hof wordt duidelijk dat er wel wat aan te merken is op de liefdadigheid van de vriend. De verkoper werkt namelijk al langer dan 25 jaar bij een instelling voor mensen met een beperking of achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is hij analfabeet en heeft hij zijn hele leven bij zijn ouders gewoond. Na hun overlijden is hij daar blijven wonen, maar stapelden de vuilniszakken zich op tot aan het plafond.

De koper wist dit of had dit alles moeten begrijpen, omdat hij een deel van de loods huurt als opslagruimte. Zelf geeft hij aan dat de communicatie met de verkoper moeizaam verloopt omdat deze niet zo slim is.

De rechters grijpen uiteindelijk in door de hele overeenkomst te vernietigen wegens misbruik van omstandigheden. De grond en de loods worden hierdoor dus weer eigendom van de verkoper. Een triest verhaal eigenlijk dat echter niet zou misstaan in een uitzending van De Rijdende Rechter.

%d bloggers liken dit: