Veel mensen hebben een hekel aan de erfbelasting. Ik hoor in de spreekkamer dat men het diefstal vindt. Of dat cliënten vinden dat er al drie keer belasting betaald is over dezelfde euro.

Toch zijn er eenvoudige manieren denkbaar om minder erfbelasting te betalen. Zo wil ik grootouders graag wijzen op een niet algemeen bekende methode: het kleinkind-legaat.

Aanleiding is een gesprek dat ik had met een 88 jarige weduwnaar. Zijn woning is al vele jaren vrij van hypotheek en zijn erfenis zal naar zijn enige kind gaan. Zijn zoon zal over een deel van de erfenis 20% belasting moeten afdragen.

Ik heb voorgesteld om in een nieuw testament op te nemen dat ieder van de kleinkinderen uit de erfenis €21.282 zal ontvangen. Omdat de zoon twee kinderen heeft, betekent dit dat hij €42.564 minder zal ontvangen uit de erfenis van zijn vader. Daarover hoeft hij dan ook geen erfbelasting te betalen.

Kleinkinderen betalen normaal gesproken 80% meer erfbelasting dan een kind, maar alleen als zij meer ontvangen dan de voor een kleinkind geldende vrijstelling uit de Successiewet. Die vrijstelling is €21.282 per kleinkind. Dus in dit geval wordt €8.512 aan erfbelasting bespaart. Namelijk 20% van €42.564.

Aardig om te weten, is dat deze vrijstelling voor een kleinkind geldt per grootouder. Zou mijn cliënt geen weduwnaar zijn, dan zou ook zijn echtgenote aan ieder van de kleinkinderen belastingvrij €21.282 kunnen nalaten. De besparing aan erfbelasting was dan veel hoger geweest, omdat in dat geval over €85.128 niets geheven wordt.

%d bloggers liken dit: