Onlangs vroeg een lezer mij of uitgezocht kon worden of zijn tante hem in haar testament had opgenomen. Hij deed veel voor haar en ze had beloofd dat hij na haar dood het huis zou krijgen.

Of iemand een testament heeft opgesteld, valt na te vragen bij het Centraal Testamenten Register (CTR). Het invullen en opsturen van een formulier is voldoende. Per post krijg je dan een melding of er een testament is en bij welke notaris dat ligt opgeslagen.

Het overzicht wordt echter alleen verstrekt als de testateur overleden is. Dat wordt door het CTR gecontroleerd bij de Burgerlijke Stand. De neef weet dus pas of hij een huis rijker is geworden nadat zijn tante overleden is. Tot die tijd moet hij afgaan op haar toezegging dat ze het bij de notaris heeft geregeld.

Zoals bij iedere regel is ook hierop een uitzondering. Weet je niet meer zeker of je ooit een testament hebt opgesteld, ga dan persoonlijk naar een notaris toe. Die kan dat met jouw goedkeuring achterhalen door rechtstreeks in te loggen bij het CTR. A la minute is dan bekend of je een uiterste wil hebt en bij welke notaris deze in de kluis ligt.

Terug naar de neef. Zelfs als hij van zijn tante een kopie van haar testament krijgt, is nog de vraag of hij straks haar huis erft. Want het staat haar altijd vrij om weer een nieuw testament te maken waarin zij haar huis aan een ander nalaat. Zekerheid heeft hij dus pas na haar overlijden.

Luister je liever naar een korte samenvatting, klik dan hier:

%d bloggers liken dit: