Bij de overdracht van een woning moet je als verkoper een definitief energielabel hebben. Een letter geeft aan hoe energiezuinig je woning is.

Omdat ieder huis anders is, krijgt elk pand ook een eigen energieprestatiecertificaat. De afgifte van zo’n certificaat kost daarom iedere individuele eigenaar geld.  

Op dit moment zijn die kosten erg laag, maar vanaf 1 januari a.s. worden dat enkele honderden euro’s per woning. Vanaf die dag moet namelijk eerst een deskundige de woning bezichtigen. Pas na dat bezoek wordt de energie-categorie definitief vastgesteld.

Dat klinkt vast als een ver-van-je-bed show als je nog lang niet van plan bent je huis te gaan verkopen. Is de tijd daar, dan laat je de deskundige dan wel je dubbelglas en cv-ketel zien.

Vanwege de prijs kan het echter verstandig zijn om toch nu al een definitief label aan te vragen. Het certificaat is namelijk tien jaar geldig.

Statistisch gezien is de kans groot dat jij je huis in die tijd verkoopt. Regel je nu het certificaat voor het lage tarief, dan kun je dit label nog tot 2031 gebruiken.

Maar het is niet alleen jouw huis dat in de tien jaar misschien verkocht wordt. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om de woning van je (schoon)ouders. Zeker als zij overlijden en hun erfgenamen de woning verkopen, is het prettig als er een geldig energielabel is. Inloggen met de DigID van de overledene om dit alsnog te regelen mag namelijk niet.

%d bloggers liken dit: