In mijn vorige artikel heb ik aangegeven dat veel ouders jaarlijks een schenking op papier doen aan hun kinderen. Hiermee hopen ze uiteindelijk (erf)belasting te besparen. Door dit te doen, creëren de ouders namelijk een schuld aan hun kind. Deze schuld vermindert hun vermogen.

Dit gaat goed zolang iedereen zich aan de spelregels houdt. De belangrijkste betreft de rente. Als ouder moet je na ondertekening van iedere akte tot aan je dood 6% rente over het geschonken bedrag betalen aan je kinderen. De fiscus controleert achteraf of die rente daadwerkelijk is voldaan.  

Boek daarom het juiste rente bedrag over via de bank. Vermeld duidelijk dat het de rente betreft van de papieren schenking uit jaar X. En maak er een automatische overboeking van voor de toekomst.

Let op: print ieder jaar de bankafschriften en bewaar deze zorgvuldig. De fiscus vraagt namelijk pas om alle betalingsbewijzen ná jouw overlijden.

Heb je papieren schenkingen gedaan maar geen of te weinig rente overgeboekt, dan kun je dit nog rechtbreien. Maak alsnog de niet-betaalde rente over. Boek daarnaast ook de rente over die daarover weer verschuldigd is. Een belangrijk punt van aandacht is, dat deze laatste rente rente-op-rente betreft.

Schenk je in 2020 € 5.000,- aan je kind, dan moet je jaarlijks € 300,- rente betalen. Ben je dat het eerste jaar vergeten, dan moet je dus € 318 betalen ter correctie.

Deze inhaalbetaling van rente is overigens geen schenking. Dus kun je ook in dat jaar nog een schenking op papier doen.

%d bloggers liken dit: