Mag je in een appartement je zolder verbouwen tot logeerkamer ? Die vraag speelde bij het Gerechtshof in Amsterdam.

In de splitsingsakte was opgenomen dat er sprake was van het “uitsluitend gebruik van de bovenwoning, gelegen op de tweede verdieping met berging op de zolderverdieping”.

Tegen de zin van de andere eigenaren van het gebouw was die berging verbouwd tot logeer-/werkkamer annex wasruimte. Het conflict hierover liep hoog op en er kwam een rechtszaak van. In eerste instantie oordeelde de Rechtbank Amsterdam dat hier sprake was van een woonbestemming en dat daarom de berging op zolder omgebouwd mocht worden tot slaapkamer en wasruimte.

Dit was niet wat de andere eigenaren wilden horen en dus werd het Gerechtshof in hoger beroep gevraagd om haar mening. Het Hof geeft toe, dat volgens de splitsingsakte de bestemming voor het gehele appartement wonen is. Op zich zou een berging dus omgebouwd kunnen worden, mits daarmee die algemene bestemming geen geweld wordt aangedaan.

Maar deze rechters kijken verder in de splitsingsakte en zien dat er over de ruimte de ruimte op de zolderverdieping specifiek vermeld wordt dat dit een berging is. Na raadpleging van de Dikke Van Dale concluderen ze dat een slaapkamer géén berging is. De conclusie: op zolder mag geen slaapkamer zijn, maar wel een wasruimte.

Koopt u een appartement of wilt u uw appartement gaan verbouwen, let dan goed op hoe het gebruik van de afzonderlijke ruimtes is omschreven in de splitsingsakte. Hoe algemener, hoe groter de (gebruiks)mogelijkheden.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.    

Printversie. Klik hier.

%d bloggers liken dit: