Vanavond heb ik dankzij Hanneke Kroonenberg en Wim de Korte (beiden werkzaam bij Van Lanschot bank) weer veel nuttige kennis opgedaan.

Twee belastingtips wil ik met jou delen omdat de deadline niet 31 maar al 1 december a.s. is.

De eerste is het vooruit betalen van de rente op je hypotheek. Je mag in 2019 (een deel van) de rente voor 2020 betalen waarbij je die dit jaar al mag aftrekken. Dat kan handig zijn omdat de aftrek volgend jaar tegen een lager percentage zal zijn.

Maar de banken moeten het geld dan wel op 1 december ontvangen hebben (voorzover jouw bank de vooruitbetaling accepteert). Anders kan de aflossing waarschijnlijk niet meer verwerkt worden in de administratie. Zeker als je aflost met geld dat je van iemand als schenking krijgt, moet die schenking de komende twee weken zijn gedaan.

De tweede tip betreft de Spaar BV. Daarover heb ik eerder geschreven, dus kijk even als je er meer over wilt weten. Maar wil je hier gebruik van maken dan moet je er wel voor zorgen dat er een bankrekening is op naam van de BV vóór Oud en Nieuw.

Vanwege diverse controles die de bank moet uitvoeren, duurt het normaal gesproken bijna een maand om een rekening actief te krijgen. Dus ga één van deze dagen naar de bank om dat proces in gang te zetten.

Verder nog nieuws in verband met echtscheiding en alimentatie. Per 1 januari 2020 veranderen de regels. De duur van de alimentatie wordt korter (in beginsel 5 jaar). Nu is dat nog 12 jaar.

Wordt het verzoek tot echtscheiding nog dit jaar door jouw advocaat ingediend bij de rechtbank, dan blijven de huidige regels gelden. Stuurt de advocaat het verzoek ná 31 december a.s. in, dan gelden de nieuwe regels.

Voor de partij die moet betalen is het dus beter om te wachten met het starten van de echtscheiding. Voor de ontvanger juist niet.

%d bloggers liken dit: