Tijdens Prinsjesdag las ik in de toen net gepubliceerde stukken dat de overdrachtsbelasting omhoog zal gaan.

Niet voor woningen en ook niet op 1 januari 2020. Maar vanaf 1 januari 2021 moet de koper van een losse garage of grond de schatkist 7% en niet 6% overdrachtsbelasting betalen.

Maar ook de koper van een appartement in een voormalig kantoorpand (de zogeheten transformatiebouw) moet vanaf 1-1-2021 dus per ton € 1.000,- extra afdragen.

Dat scheelt toch een slok op een borrel zeker als je dacht een woning te kopen en dus maar 2% te moeten afdragen.

Over deze transformatiebouw verwachten notarissen en fiscalisten zoals Aad Veenendaal van FBN/juristen binnenkort een arrest van de Hoge Raad. Maar zelf denk ik dat daarmee nog niet volledige duidelijk zal zijn wanneer een kantoorpand dusdanig verbouwd is dat er sprake is van een woning. Die vraag zal dus vanaf 1-1-2021 nog belangrijker worden als de overdrachtsbelasting dan 7% is.

Voor nu is het advies om bij aankoop van iets anders dan een (overduidelijke) woning de levering niet ná 31-12-2020 te laten plaatsvinden, maar daarvoor. Wacht echter niet tot het laatste moment, want de notaris moet de akte wel nog opstellen en de banken moet ook nog de financiering van de koper goedkeuren en de aflosnota van de verkoper opstellen.

Overigens gelden er vrijstellingen van de overdrachtsbelasting. Die staan o.a. in artikel 15 Wet op belastingen van rechtsverkeer. Onder lid 1 onder q staat dat agrariërs géén overdrachtsbelasting hoeven te betalen (mits de grond gebruikt wordt in het boerenbedrijf gedurende de eerste 10 jaar). Dus (straks) geen 7% bij aankoop van grond, maar nihil.

Achtergrond van de voorgenomen verhoging is overigens de financiering van het Klimaatakkoord.

Je kunt zeggen: poen voor groen.

%d bloggers liken dit: