De nieuwe Kerk in Valkenburg wordt verbouwd en er komt een medisch centrum in.  
 
In een uitspraak van de rechtbank Den Haag speelde ook dat een aannemer werk verrichte in een kapel. Die kapel bij een rooms-katholiek ziekenhuis werd omgetoverd tot woningen. De vraag die dan speelt is of er 6 dan wel 2% overdrachtsbelasting betaald moet worden door de koper. De koper vindt natuurlijk dat het lage tarief van toepassing is; de fiscus uiteraard het hoge. 
 
De rechtbank oordeelt dat er op het moment van levering van de eigendom aan de koper nog steeds sprake is van een kapel en nog niet van een woning. Dus 6% overdrachtsbelasting. Toen de akte van levering getekend werd, was er één grote ruimte, verdeeld over twee verdiepingen. Er waren weliswaar een keuken en twee toiletten, maar dat was volgens de rechtbank niet voldoende om al te kunnen spreken van een woning.  
 
Bij de zogeheten transformatie bouw kan het zijn dat er al zo veel vertimmerd is aan een pand dat het daardoor wel al een woning is op het moment dat de akte van levering door de notaris wordt gepasseerd. In de Haagse casus is van belang dat er geen douche of bad aanwezig is. Wellicht zou het anders wel al een woning geweest zijn. 
 
Mochten de huidige plannen voor de Nieuwe Kerk niet doorgaan en ideeën opkomen om de kerk te veranderen in woningen, dan is het voor kopers voordeliger als de eigendom pas overgedragen wordt nadat er voldoende verbouwd is. Als voor iedereen duidelijk is dat er een woning is gecreëerd in een voormalige kerk, wordt het lage tarief aan overdrachtsbelasting geheven.  
 
Dat scheelt de koper toch 4% overdrachtsbelasting.  

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.    

Printversie. Klik hier.

%d bloggers liken dit: