Vandaag las ik over een arrest van het Gerechtshof Den-Haag van 21 september 2018. Ik heb de uitspraak zelf nog niet kunnen vinden.

Maar deze is van belang voor iedereen die te maken heeft met kantoorpanden die omgebouwd worden tot woningen (appartementen).
Want bij de verkoop van een woning is slechts 2% overdrachtsbelasting verschuldigd, terwijl anders 6% moet worden betaald.

Volgens de rechtbank was er in de te beoordelen situatie voldoende verbouwd aan het kantoorpand om te concluderen dat er sprake is van woningen. Daarbij kent de rechtbank veel waarde toe aan het feit dat de omgevingsvergunning van de gemeente bewoning toe staat.

De belastinginspecteur was het niet eens met deze conclusie en ging in hoger beroep. Het Gerechtshof Den-Haag heeft nu geoordeeld dat het pand inderdaad voldoende verbouwd was en dat er dus al sprake was van een pand met “woon bestemming”. Het hof kent echter weinig waarde toe aan de omgevingsvergunning. Het moet gaan om uitgevoerde werkzaamheden.

Ik zal hier nog een keer op terug komen, maar nu verwijs ik naar een andere column die ik eerder geschreven heb over officiers-woningen bij de Tapijn kazerne in Maastricht die als kantoor in gebruik waren maar toch met 2% overdrachtsbelasting overgedragen konden worden.

Klik hier voor die column:

Koop je nu met 2 of 6 procent overdrachtsbelasting ?

 

%d bloggers liken dit: