Wordt er in Amerikaanse films en series getrouwd, dan hoor je vaak: “speak now or forever hold your peace”. Daarmee worden anderen opgeroepen het te melden als er juridisch gezien bezwaar tegen bestaat dat het koppel met elkaar trouwt. 

Uit een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat deze oproep eerder aan de verloofden gericht moet zijn en dat het niet naar voren komen met informatie kan leiden tot vernietiging van huwelijkse voorwaarden.  

Een man en een vrouw trouwden in 2008 met elkaar zonder het maken van huwelijkse voorwaarden. Dus in de algehele gemeenschap van goederen zoals die toen gold. Ruim twee jaar later gingen ze naar de notaris om alsnog huwelijkse voorwaarden op te laten stellen waarin vastgelegd werd dat, als zij zouden scheiden, er geen gemeenschappelijk bezit zou zijn. Juristen noemen dat ook wel “koude uitsluiting”.

Volgens de man ging het namelijk slecht met zijn eigen bedrijf, dat op dat moment volgens zijn zeggen nog maar een waarde van € 18.000,- had en wilde hij zijn vrouw tegen zijn schuldeisers beschermen. De vrouw vond dat laatste heel nobel en stemde er mee in dat zij nooit recht zou krijgen op de waarde van het bedrijf.

Achteraf bleek echter dat de man iets verzwegen had. Hij wilde om een hele andere reden huwelijkse voorwaarden. Het ging juist heel goed met zijn bedrijf dat zo’n slordige € 1.000.000,- waard bleek te zijn. Dat wilde hij liever niet delen met de vrouw die (toen nog) zijn echtgenote was.

Toen de vrouw in de gaten kreeg dat haar geliefde tegen haar gelogen had, schakelde ze een advocaat in die een rechtszaak aanspande. Inzet was ondermeer de vraag of zij de huwelijkse voorwaarden kon vernietigen omdat ze gedwaald had over de reden achter het opstellen van de huwelijkse voorwaarden en de waarde van het bedrijf. De rechters gaven haar gelijk en daarmee recht op een half miljoen euro. Het hebben van (financiële) geheimen voor je verloofde is dus verre van verstandig.

Printversie

%d bloggers liken dit: