“Ik heb mijn grote huis met forse winst verkocht en ga kleiner wonen. De huur kan ik goed betalen van mijn pensioen. Ik wil dat mijn beide kinderen zo min mogelijk erfbelasting betalen. Mijn kinderen hebben ieder ook weer twee kinderen. Heeft u tips ?”

Die vraag stelde een 85-jarige weduwnaar. Aangezien ik het standpunt huldig dat “je je niet moet uitkleden vóór je naar bed gaat”, bespraken we hoeveel geld hij kon missen. Als hij straks zorg en huishoudelijke hulp nodig had, moest dat natuurlijk wel betaald kunnen worden. Uiteindelijk bleek het om € 400.000,- te gaan.

Ik heb diverse mogelijkheden met hem besproken, zoals schenken op papier. Maar de oplossing die deze opa het meest aansprak, was die van de Gouden Jubel Vrijstelling. “Want dat schiet tenminste op en ik kan mijn kleinkinderen steunen in deze overspannen huizenmarkt.”

Tegenwoordig kunnen namelijk niet alleen ouders hun kinderen belastingvrij (maximaal) een ton schenken. Ook grootouders of suikerooms en zelfs mensen die helemaal geen familie van elkaar zijn, kunnen deze vrijstelling benutten.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste is, dat de ontvangende partij (of diens partner) nog geen 40 jaar oud is als de schenking plaatsvindt. Vervolgens moet het geld binnen drie jaar na de schenking geïnvesteerd zijn in de eigen woning van de ontvanger. Bijvoorbeeld doordat hiermee de koopsom of een verbouwing (gedeeltelijk) wordt betaald of de hypotheekschuld (deels) afgelost wordt. Of een combinatie daarvan.

Twee kleinkinderen hadden al eens achter het net gevist toen ze op een huis hadden geboden. De oudste zou binnenkort vader worden en dus was een verbouwing om meer ruimte te creëren wel zo handig. De jongste moest dan ook maar binnen drie jaar gaan settelen. “Kunnen mijn kinderen hun spaargeld in hun eigen huis steken. Want hen kan ik geen ton cadeau doen omdat ze ver over de datum zijn.” Aldus deze scherpzinnige en humoristische grootvader.

Printversie

%d bloggers liken dit: