Dit is mijn eerste column over notariële zaken in de Telegraaf. Als het goed is volgen er nog veel meer. Daarom wil ik beginnen met de Multiplier.

Jij kunt daarmee fiscaal voordeel behalen, terwijl je tegelijkertijd ons nationaal erfgoed veiligstelt. Actueel, want in april was de Nationale Museumweek met als motto “Ontdek samen ons echte goud”. Misschien ben je wel op Texel geweest om in Kaap Skil de geldkist te bewonderen waarin vroeger geld werd bewaard om de weeskinderen te voeden en kleden. Schenken aan goede doelen bestaat namelijk al eeuwen en de Multiplier past in die Hollandse traditie. Hoe werkt het precies ?

Als jij geld schenkt aan een erkend goed doel (ANBI), mag je die schenking aftrekken van de belasting. Geef je € 100,- en betaal je 40% Inkomstenbelasting, dan krijg je € 40,- terug van de fiscus. Schenk je aan een cultureel goed doel dan mag je jouw gift met 25% verhogen vóórdat jij je belastingvoordeel claimt.

Je schenkt daadwerkelijk € 100,-, maar fiscaal mag je dus € 125,- opvoeren. Over dat hogere bedrag behaal jij dan je belastingvoordeel van 40%. Je krijgt dus € 50,- terug van de Ontvanger in Apeldoorn. Jouw schenking kost jou daardoor slechts € 50,-, terwijl je jouw goede doel steunt met € 100,-.

Er is wel een addertje onder het gras. Schenk je éénmalig, dan heb je geen belastingvoordeel als je minder dan 1% van je (verzamel)inkomen overboekt. Dat is simpel te ondervangen door met jouw favoriete Culturele Goede Doel af te spreken dat je een zogenaamde Periodieke Schenking doet. Je moet dan minimaal vijf jaar achter elkaar hetzelfde bedrag schenken. De drempel van 1% geldt dan niet. Het maximale voordeel bereik je als je via deze weg jaarlijks € 5.000,- schenkt.

Om jouw voordeel extra te vergroten, heb ik met de VVV Texel een akkoord bereikt. Ik mag 10x 2 vrijkaartjes voor museum Kaap Skil weggeven, zodat jij zelf naar de geldkist kunt gaan kijken.

Printversie

%d bloggers liken dit: