Afgelopen maandag is er een wetsvoorstel ingediend. Dat voorstel heeft in korte tijd al veel stof doen opwaaien bij notarissen.

De bedoeling is het mogelijk te maken dat stellen die gaan trouwen op een eenvoudige en vooral goedkope manier in de ALGEHELE gemeenschap van goederen trouwen.
Dat wil zeggen dat zij niet trouwen in de BEPERKTE gemeenschap van goederen die sinds 1 januari jl. is ingevoerd.

Hiertoe hoeft slechts een kruisje (!) gezet te worden op een formulier en dat kan zelfs digitaal gedaan worden. Of er in de maatschappij veel behoefte aan is, vraag ik mij sterk af. Wat van meer belang is, is dat de voorlichting er niet of nauwelijks is. De (trouw)ambtenaar van de Burgerlijke Stand geeft geen voorlichting. Hoogstens wordt er een folder meegegeven en met een beetje geluk doorverwezen naar de notaris.

Voor zo’n ingrijpende keuze zou een betere voorlichting toch nodig zijn is het gevoel binnen het notariaat.
Echtgenoten worden namelijk (na het zetten van het – digitale – kruisje) wel aansprakelijk voor de schulden die de ander had vóór het huwelijk, terwijl dat onder het sinds 1 januari 2018 ingevoerde wettelijke stelsel niet het geval is.
En erfenissen en schenkingen die je ontvangt, zul je ook moeten delen bij een echtscheiding.

Via deze link kun je het bericht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie lezen en je mening geven over het wetsvoorstel. Klik hier.

 

%d bloggers liken dit: