Je ouders worden wat ouder en het onderhoud van hun eigen huis en tuin wordt te zwaar voor ze. Of hun (geestelijke) gezondheid gaat achteruit en zonder hulp thuis blijven wonen zal op termijn niet meer lukken.

Verhuizen naar een appartement is geen optie, bijvoorbeeld omdat de huur (te) hoog is of appartementen met een tuintje al snel verkocht zijn. Of ze liggen niet in jouw buurt waardoor je kinderen niet op de fiets naar hun opa en oma kunnen gaan.

KLM huisje

KLM huisje

Dan is een optie dat je je ouders in huis neemt. Maar dat stuit op praktische en emotionele bezwaren. Praktisch omdat je huis niet groot genoeg is voor dubbele bewoning en je ouders dus genoegen moeten nemen met de logeerkamer. Emotioneel is het zwaar omdat je je nooit even kunt terugtrekken in je eigen huis als je daar behoefte aan hebt. In de gang, keuken, badkamer en de woonkamer kom je je ouders tegen.

KANGAROEWONING

Is er dan helemaal geen oplossing? Sommigen hebben die gevonden in de vorm van een “kangaroewoning”. Voor het gemak bedoel ik in dit stuk hiermee een losse unit die helemaal kant-en-klaar is en waar een woon-, slaap- en badkamer in gemonteerd zijn. Eventueel voorzien van allerlei extra’s voor later zoals extra brede deuren.

Zo’n unit kan eenvoudig geplaatst worden in je (achter)tuin. Er hoeven meestal alleen wat leidingen voor (afval)water en electra verlegd te worden om er te kunen wonen. Op de site van Maastrichthelpt.nl valt te lezen dat een kangaroewoning soms zonder (bouw)vergunning geplaatst kan worden.

Je ouders hebben hun eigen (kleinere) woning, zien hun kleinkinderen van dichtbij opgroeien en kunnen jou makkelijk helpen door thee te drinken met de kinderen als die uit school komen en jij nog op je werk bent. Ieder heeft zijn privacy, maar jij kunt hen op ieder moment bijstaan door even door je tuin naar hen toe te lopen.

PORTACABIN: DE UNIT IS NIET MEER VAN JE OUDERS

Maar wie wordt eigenlijk eigenaar van zo’n kangaroewoning? Betaald door je ouders uit de overwaarde van hun huis, maar geplaatst in jouw tuin. Als jurist durf ik te stellen dat de kans groot is dat het jouw kangaroewoning is. Ik denk namelijk dat het Portacabin-arrest toegepast moet worden en het leerstuk van natrekking. De eigenaar van de grond wordt automatisch eigenaar van alles wat daarop gebouwd is.

Dat betekent dat jij er financieel op vooruit gaat: je ouders zijn hun geld kwijt en jij een “buitenhuis” rijker.

OPLOSSING ?

Als je enig kind bent zal dat niet zo’n probleem zijn. Maar als je nog een broer of zus hebt, kunnen die wel eens niet zo blij zijn als de erfenis gedeeld moet worden. Want als de kangaroewoning (ineens) van jou is, dan is de erfenis een stuk kleiner. Dus zij krijgen minder dan jij. Dat is wel een punt om goed te bespreken. Misschien kunnen je broer(s) en zus(sen) gecompenseerd worden door een regeling vast te leggen in het testament van je ouders.

LEVENSTESTAMENT

Als jullie dan als gezin aan tafel zitten om alles te bespreken met je ouders, stel ik nog een agendapunt voor: het levenstestament.

Daarin leggen je ouders nu al vast wie straks hun belangen gaat behartigen als zij het niet meer zelf kunnen. Deze persoon krijgt dan volmacht om bijvoorbeeld betalingen te verrichten, subsidies of (zorg)toeslagen aan te vragen maar ook om schenkingen te doen.

Dat laatste is nuttig om erfbelasting te besparen. Als er bij leven (met de warme hand) geschonken is, hoeven de kinderen normaal gesproken over die geschonken bedragen geen erfbelasting te betalen na het overlijden. Dat levert een besparing op van minimaal 10%.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

Printversie

%d bloggers liken dit: