Heel Holland bakt ! Dus kan ik niet achterblijven met een recept. Niet eentje voor een calorie-arm maar fraai taartje dat door Gooise vrouwen wordt genuttigd. Maar wel een stappenplan voor het kopen van een (nieuwbouw) woning en hoe het zit met de ingrediënten Vrij op Naam (VON) en projectnotaris.

Stel je koopt een woning in een nieuwbouwproject. Dan zal in de koop-/aannemingsovereenkomst staan dat de koopprijs die jij betaalt inclusief de kosten van de overdracht is, oftewel Vrij op Naam. De projectontwikkelaar betaalt dan de notaris en de kadasterkosten en heeft met de notaris afspraken gemaakt over wat er in de akte van levering moet worden opgenomen. Denk aan regelingen over mandelige paden, gezamenlijk eigendom van tuinmuren of erfdienstbaarheden voor de afvoer van riool- of regenwater.

Het is van belang dat deze zaken in één keer correct worden vastgelegd en dat er één notaris hierover de regie voert. Om dat goed te laten verlopen ben je als koper verplicht de akte van levering laten passeren bij deze notaris. Die notaris hoeft niet in de buurt te werken. Bij het project Looiershof zit de projectnotaris bijvoorbeeld in Brabant.

Leen je als koper geld van de bank om je nieuwe huis te kopen, dan zal er ook nog een hypotheekakte opgesteld moeten worden. Dat kan door dezelfde notaris gedaan worden, maar dat is geen absolute must, zoals veel mensen denken.

Jij kunt als koper een goede reden hebben om de hypotheek liever bij een andere notaris te tekenen. Bijvoorbeeld omdat die je buurman is, een studiegenoot daar werkt, een lager tarief rekent of wel in Zuid-Limburg kantoor houdt.

Om deze verdeling van werkzaamheden over twee notarissen (de projectnotaris de leveringsakte en je eigen notaris de hypotheek) goed te laten verlopen, zijn er vaste regels opgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Die staan bekend als de (quasi) Baarns Beslag procedure. De beide notariskantoren volgen die en jij hoeft dan alleen naar jouw notaris toe te gaan om alles te tekenen. Gemak dient de mens en in dit geval jou.

Kopers hebben dus geen vrije notariskeuze voor wat betreft de akte van levering, maar wel als het gaat om de hypotheekakte. Dus jij hebt weer de regie zonder dat het jou extra moeite of reistijd kost.

Printversie

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

 

%d bloggers liken dit: