Onlangs vroeg een Belgische klant of ik een koopcontract met hem kon doornemen vóórdat hij zou ondertekenen. Hij wilde namelijk een weekend-verblijf in Zeeland kopen en wist niet hoe de zaken op dat gebied in Nederland geregeld zijn.

We hebben samen het contract doorgenomen en ik heb aangegeven dat hij beter eerst nog met de gemeente kon overleggen. Want zeker in populaire toeristische gebieden kan het zijn dat niet-permanent gebruik niet zonder meer is toegestaan. 

Bijzondere toevoeging aan het koopcontract

In het contract stond een clausule die ik nog niet eerder had gezien. Het is gebruikelijk dat er iets wordt afgesproken over asbest. En dat was ook hier het geval. Er was nog iets aan toegevoegd door de makelaar. Die toevoeging was namelijk dat het een wettelijke verplichting is dat in 2024 alle asbest verwijderd moet zijn.

Nu ben ik geen expert op dit gebied, maar ik had direct de indruk dat er iets niet helemaal klopte met deze toevoeging. En dat bleek ook zo te zijn. Op de site van de Rijksoverheid staat namelijk duidelijk dat niet alle asbest uit gebouwen verwijderd hoeft te zijn, maar alleen daken, gemaakt met asbest(houdende materialen).

Asbestdaken moeten gesaneerd worden. Dakbeschot niet.

Asbest aan de binnenkant van een gebouw, zoals op zolder om het dakbeschot af te werken, mag dus ook na 2024 blijven zitten. Sterker nog: op de site staat zelfs dat het misschien beter is om dat niet te verwijderen. Want juist bij het weghalen kunnen de asbestvezels los komen.

De bepaling uit het koopcontract was onnodig hard gesteld en de koper was hierdoor bijna afgehaakt. Want de woning die hij op het oog had, was meer dan 100 jaar oud. De kans dat er bij de bouw of latere verbouwingen asbest was gebruikt in het huis was dus groot. Maar dat hoeft niet weggehaald te worden.

Wel heb ik deze Belgische koper het advies gegeven om het huis aan de buitenkant nog eens goed te bekijken. Uit de verkoopbrochure die op internet stond, bleek namelijk dat er in de tuin een schuurtje stond. Als daar golfplaten van eterniet op liggen, dan zullen die wel verwijderd moeten worden.

Hij besloot daarop samen met zijn zoon, die architect is, kritisch alle daken, schuttingen en rookafvoerkanalen op het dak te gaan bestuderen.

Koopcontract en asbestclausule

Omdat er veel te doen is over asbest en iedereen die een “voorlopig” koopcontract tekent ook afspraken vastlegt over de aansprakelijkheid voor de aanwezigheid van asbest(houdende materialen), leek het mij nuttig om mijn bevindingen met jou te delen.

Wist je trouwens dat de term voorlopig koopcontract niet goed is ? Er is namelijk weinig “voorlopigs” aan.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.   

Printversie

%d bloggers liken dit: