De notaris is eigenlijk een therapeut’

Recent is een boek uitgekomen over allerhande zaken die op een notariskantoor spelen. Als je een voorproefje wilt, kun je hier klikken.

Uit het persbericht citeer ik het volgende:

Hebzucht en gluiperigheid, maar ook liefde en opofferingsgezindheid: de notaris ziet alles wat menselijk is voorbijkomen. Journalist Johan Nebbeling sprak met notarissen en zette hun belevenissen uit de spreekkamer op papier. In Het geheim van de notaris doet hij onverbloemd verslag van wat zich in werkelijkheid achter de gesloten deuren afspeelt.

Journalist Johan Nebbeling verdiepte zich twee jaar lang in het leven van de notaris. Die heeft te maken met mensen die elkaar soms naar het leven staan, maar gelukkig ook met mensen die onverwacht veel voor een ander over hebben. Nebbeling ontdekte dat de werkelijkheid vreemder is dan de wildste fantasie.

Wie gelooft dat een compleet huis voor de ogen van een notaris in tweeën wordt gezaagd? Wie kan bedenken dat een ontaarde zoon tijdens de uitvaartdienst van zijn vader diens hele huis leeghaalt om zijn broers en zusters een loer te draaien? En waarom laat ome Jan zijn neven en nichten alleen een kop koffie na, maar niet zijn kapitaal, grond en boerderij?

Sluw

Hoe onwaarschijnlijk ze soms lijken, alle verhalen in Het geheim van de notaris zijn waargebeurd. De vrouw die van haar bruidkleed een lijkwade voor haar echtgenoot maakt, de voetballer die zijn gezin financieel te gronde richt met één onbesuiste actie op het veld, de ondernemer die zijn echtgenote niet alleen bedriegt met zijn Russiche vriendin, maar haar ook op sluwe wijze zijn nalatenschap door de neus boort.

Dat past natuurlijk niet bij het beeld van stoffige papierschuiver dat mensen van een notaris hebben. Hij – en steeds vaker ook zij – heeft met alle aspecten van het volle, rauwe leven te maken. Zo krijgt de notaris het menselijk tekort te zien zoals weinigen dat doen. Auteur Nebbeling: ‘De notaris is eigenlijk psycholoog, therapeut en vertrouwenspersoon ineen.’

Roeping

Het beeld dat journalist Nebbeling had van de notaris is drastisch veranderd: ‘Door een paar onfrisse affaires en door de algehele daling van vertrouwen in gezagsdragers is het imago van de notaris niet meer ijzersterk. Maar ik heb ontdekt dat het negatieve beeld van de notaris een vooroordeel is. Ik ontmoette gedreven, vrolijke, intelligente, invoelende mensen, mannen én vrouwen die graag wilden laten zien hoe mooi, bijzonder, essentieel en waardevol het notarisberoep is – voor de meesten van hen trouwens eerder een roeping dan een vak.’

Het geheim van de notaris – De Russische minnares, de jaloerse erfgenaam en andere waargebeurde verhalen (ISBN 9789461262141) is vanaf donderdag 9 maart verkrijgbaar.

 

%d bloggers liken dit: