De term “spaartax” wordt gebruikt om de Vermogensrendementsheffing aan te duiden. Dat is de heffing van 30% inkomstenbelasting over het fictieve inkomen van 4% dat het belastbaar vermogen in Box 3 zou moeten opbrengen.

Wetboeken

Wetboeken

Bij elkaar opgeteld is dat een heffing van 1,2% over het (belastbaar) vermogen in Box 3 (je “spaargeld”).

Een Noorse belastingplichtige heeft aan de rechter voorgelegd of deze heffing niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Heb je minder dan 1,2% aan inkomsten over je vermogen dan wordt je feitelijk onteigend door de overheid.

De Advocaat-Generaal (AG) heeft een conclusie geschreven voor de Hoge Raad in deze zaak en die interpreteer ik als volgt: Ja het is mogelijk dat op individueel niveau de Vermogensrendementsheffing (te) zwaar uitpaakt. Dus kan – in individuele gevallen – deze spaartax onredelijk bezwarend zijn en moet die worden afgeschaft.

Die afschaffing is dan dus niet voor alle belastingplichtigen maar alleen voor die belastingplichtigen die minder rendement hebben dan de 1,2% die geheven wordt.

Als jij van mening bent dat jij ook zo’n individueel geval bent, dan raad ik je aan om bezwaar aan te tekenen tegen je belastingaanslag Inkomstenbelasting 2015 (en eventueel 2014 als die nog niet definitief is vastgesteld). Verwijs naar de conclusie van de AG en stel aan de belastinginspecteur voor dat beide partijen de definitieve uitspraak van de Hoge Raad afwachten.

Dat kost je de moeite van het schrijven van het bezwaarschrift, het velletje waarop het bezwaar staat, de envelop en de postzegel. Maar het kan je dus belasting besparen.

De conclusie van de AG (waarnaar je kunt verwijzen) kun je hier vinden.

%d bloggers liken dit: