Daar sta je dan als schuldeiser met je hypotheekrecht. Je debiteur is overleden, de rente wordt niet meer betaald en het is onbekend wie de erfgenamen zijn.

Mr Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotografie door Truus van Gog.

Mr Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotografie door Truus van Gog.

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten en de schuld afboeken, maar dat is niet zo goed voor je balans. Of je kunt een notaris opdracht geven om op zoek te gaan naar de erfgenamen, maar de kosten van dat onderzoek moet jij als hypotheekhouder wel betalen. Bovendien is de vraag of degene die opgespoord wordt niet zal verwerpen, waardoor je uiteindelijk wel veel kosten hebt gemaakt, maar nog steeds geen erfgenaam hebt.

Gelukkig is er artikel 204 van Boek 4 van het Burgerlijk wetboek en de (nog niet gepubliceerde) uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West Brabant van 10 maart 2016 (C/02/312295 HA Rk 16-35)

De rechters hebben in zo’n situatie namelijk een kandidaat-notaris aangesteld als vereffenaar van de onbeheerde nalatenschap.

De volgende stap voor de hypotheekhouder is dan om de executie van het onderpand aan te zeggen aan deze vereffenaar, waarna de openbare verkoop in gang gezet kan worden.

Als crediteur van een overledene met onbekende erfgenamen sta je nu dus niet meer met lege handen.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

Printversie

%d bloggers liken dit: