Eerder heb ik geschreven over de ABWZ en de Verhoogde Eigen Bijdrage. Daarin gaf ik aan dat er gedacht werd dat het oprichten van een BV en onderbrengen van het vermogen in die BV een mogelijkheid was om te voorkomen dat de verhoogde eigen bijdrage betaalt moet worden.

Wellicht werkt dit wel als iemand zelf hiertoe overgaat, maar het werkt niet als de BV nog opgericht moet worden als de betrokken persoon al is opgenomen in een verpleegkliniek of verzorgingshuis.

Dat blijkt weer uit een arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden.

Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen

Mr. Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht. Fotograaf: Bert Beelen

Casus
De betrokken persoon was opgenomen en over het vermogen was een bewindvoerder aangesteld. Die verzocht de rechter (en na het negatieve oordeel van deze, het Gerechtshof) om toestemming te geven een BV op te richten en (bijna al) het kapitaal van de patiƫnt daarin te stoppen.

Nu het kapitaal niet meer in Box 3 zou zitten, maar in Box 2 (Inkomstenbelasting), zou hierdoor voorkomen worden dat de verhoogde eigen bijdrage betaalt moest worden.

Ook het Gerechtshof wees het verzoek af. De reden: hierdoor zou het toezicht van de rechter op het beheer van de bewindvoerder krachteloos worden.

De bewindvoerder zou namelijk ieder jaar opnieuw kunnen volstaan met de melding dat al het vermogen omgezet was in aandelen van de BV. Maar inzage in wat de directie van de BV vervolgens jaarlijks met het geld doet, is niet aan het rechterlijke toezicht onderworpen.

Voor juristen is het jammer dat er geen oordeel is gegeven door de rechters of het eigenlijk wel (moreel) aanvaardbaar is dat het vermogen op deze wijze aan de AWBZ wordt onttrokken. Nu wordt het negatieve oordeel opgehangen aan het gebrek aan wettelijk toezicht op wat er binnen de BV wordt gedaan met het geld.

Wil je hierover meer weten, stuur dan een mail.

Klik hier voor de printversie

%d bloggers liken dit: