Ter stimulering van de woningmarkt heeft de overheid de mogelijkheid geboden dat er bij doorverkoop minder overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald.

Dat is gedaan door de werking van een bestaande regeling qua tijd te verlengen.

Mr. Ernst Loendersloot, Sr. kandidaat notaris te Maastricht

Mr. Ernst Loendersloot, Sr. kandidaat notaris te Maastricht.
Fotograaf: www.lauradehaanfotografie.nl

Koop je bijvoorbeeld een woning voor €100.000,- en verkoop je deze door voor €120.000,-, dan heft de belastingdienst bij de doorverkoop alleen overdrachtsbelasting over €20.000,-. De spelregels zijn vastgelegd in artikel 13 Wet belastingen van rechtsverkeer.

In dat artikel stond dat de doorverkoop wel binnen 6 maanden na de eerste aankoop moest plaatsvinden. Kom je buiten die periode, dan moet er gewoon overdrachtsbelasting over €120.000,- betaald worden.

De termijn van 6 maanden is tijdelijk verlengd naar 36 maanden. Maar die verlenging stopt met ingang van 1 januari 2015.

Dat betekent dat als je in 2014 nog een woning koopt en wil doorverkopen, de termijn 36 maanden is.
Koop je de woning pas in 2015, dan is de termijn 6 maanden !

Dus kan het voordelig zijn om de eerste akte van levering (waarbij jij de eigendom krijgt) nog in december 2014 te passeren bij de notaris.

Nog twee aandachtspunten:

  1. de fiscus rekent vanaf de dag van ondertekening van de eerste akte van levering tot de dag van passeren van de tweede akte van levering. Dus de datum waarop het (voorlopig) koopcontract wordt getekend is niet van belang.
  2. als jij de overdrachtsbelasting terug wilt krijgen die jij over €100.000,- hebt afgedragen, dan zul je dat met de koper moeten afspreken. De belastingdienst geeft geen geld terug.

 

%d bloggers liken dit: