In mijn vorige stuk heb ik aangehaald dat de boekhandel in de Dominicaner kerk een doorstart heeft gemaakt dankzij de financiële bijdragen van velen. Ook heb ik toen aangegeven dat het bieden van steun aan het Universiteitsfonds/SWOL fiscaal aantrekkelijk kan plaatsvinden door schriftelijk vast te leggen dat een aantal jaren achter elkaar geschonken zal worden.

Ernst Loendersloot - senior kandidaat notaris te Maastricht

Ernst Loendersloot – senior kandidaat notaris te Maastricht

Maar dat is dus van u als particulier naar een Maastrichts “goed doel”.

Fiscaal aantrekkelijk schenken aan je kinderen.
Er zijn echter veel ouders die hun geld liever aan hun kinderen schenken. Geven met de warme hand is leuker dan met de koude. Bovendien kunnen de ouders hiermee erfbelasting besparen, want wat je niet meer bezit, kan ook niet meer belast worden.

Maar veel ouders hebben wel vermogen, maar weinig contant geld om te schenken. Het geld zit dan vast in de stenen omdat ze hun huis (bijna) helemaal hebben afgelost.

Om dan toch te zorgen dat bij hun overlijden de kinderen minder erfbelasting (ook wel successierecht genoemd) hoeven te betalen, wordt vaak gebruik gemaakt van de zogeheten schenking op papier. Bij de notaris wordt in een akte vastgelegd dat de ouders een deel van hun vermogen alvast schenken aan hun kinderen, maar dat de uitbetaling pas later plaats vindt, bijvoorbeeld als de ouders allebei overleden zijn.

Verder lezen ? Klik hier.

%d bloggers liken dit: