Omdat het Nederlandse elftal op het WK voetbal uitkomt, haken veel winkeliers hierop in door allerhande Oranje-artikelen te verkopen. Zo zag ik in de etalage van Blokker in de Muntstraat een muziekmok in de kleuren rood-wit-blauw en daarop een deel van de tekst van het Nederlandse volkslied.

Ernst Loendersloot, senior kandidaat notaris te Maastricht

Ernst Loendersloot, senior kandidaat notaris te Maastricht

Maastricht en het Wilhelmus
Ik moest direct denken aan het feit dat Maastricht de enige stad in Nederland is die in het Wilhelmus voorkomt. Het duurt wel tot strofe 11, maar daar staat dan toch maar de stad van us MVV-ke.

Deze ereplaats heeft Maastricht te danken aan het feit dat het zo’n belangrijke plaats was. Dus niet aan hoe sjiek en sjoen onze stad is. Dat vond men toen geen belangrijk criterium.

Dat Maastricht een hele mooie stad is, weet iedere chauvinistische bewoner van deze stad. Maar ook neutrale buitenstaanders kunnen zich doorgaans met dit oordeel verenigen. Zo heeft na Amsterdam, Maastricht de meeste Rijksmonumenten binnen de gemeente grens.

Dominicaner Kerk en steun in Maastricht voor redding boekhandel
Maar ook is de Dominicanen Boekhandel uitgeroepen tot mooiste boekhandel van de wereld. Dat inwoners van Maastricht het belangrijk vinden om deze wereldberoemde locatie in stand te houden, bleek wel toen de boekhandelsketen Polare failliet ging en er een oproep werd gedaan om door crowd funding voldoende geld bijeen te brengen voor een doorstart. Directeur Ton Harmes heeft samen met de medewerkers een spannende tijd doorgemaakt, maar nu kan iedere Maastrichtenaar samen met hen terugkijken op een geslaagde samenwerking.

Steun voor het Universiteitsfonds/SWOL
Dat Limburgers in staat zijn om initiatieven op hun goede waarde te schatten en dan ook bereid zijn hun steun niet alleen met de mond te belijden, blijkt ook uit een andere instelling, namelijk het Universiteitsfonds Limburg. Dit fonds is in 1965 opgericht en had als doelstelling het vestigen van een universiteit in Maastricht financieel mogelijk te maken.

Nu deze onderwijsinstelling er is, zijn de doelen bijgesteld. Het fonds richt zich thans op het bijeenbrengen van middelen om onderwijs en onderzoek mogelijk te maken. Diverse projecten zijn al gerealiseerd, maar vele moeten nog volgen.

Daarvoor wordt dagelijks contact gelegd en onderhouden met bedrijven en instellingen uit de regio, zoals DSM, Drukkerij Pietermans en Hotel Beaumont. Maar ook wordt aan oud-studenten van de UM gevraagd om het fonds financieel te steunen, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking.

Schenkingen zijn fiscaal aantrekkelijk
Samen met het notariskantoor waar ik werk steun ik op mijn eigen manier. Wanneer bijvoorbeeld oud-studenten op een fiscaal aantrekkelijke manier geld willen doneren, dan maak ik gratis de zogeheten akte van lijfrente-schenking op. Daarin wordt vastgelegd dat de schenker gedurende minimaal vijf jaar, jaarlijks een vast bedrag zal overboeken.

Door dit zo vast te leggen, kan de schenker het gehele geschonken bedrag aftrekken van de belastingen. Hierdoor betaalt de fiscus tot wel 50% mee aan de gift.

De regels zijn gedeeltelijk veranderd, waardoor er geen notariële akte meer vereist is, maar het Universiteitsfonds heeft er voor gekozen om de samenwerking met Huenges Wajer & Joosten notarissen voort te zetten.

Als u graag fiscaal voordelig wilt schenken aan het universiteitsfonds dan begeleid ik u daar graag bij. Mocht u bestuurder zijn van een Maastrichts “goed doel” dan zal ik u graag vertellen wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie van zo’n periodieke schenkingsakte.

Print versie

%d bloggers liken dit: