Weer een foutje. Weer niet bedankt.

 

Bij de koop van een bedrijfspand is in beginsel altijd 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Alleen als een nieuw gebouwd bedrijfspand wordt overgedragen binnen 2 jaar na de eerste ingebruikname is dat anders en is 19% BTW verschuldigd en geen overdrachtsbelasting. Meestal is dat geen probleem omdat de koper de BTW weer kan aftrekken van de BTW die hij moet berekenen over de geleverde diensten of produkten.

Als na die twee jaar (maar binnen 10 jaar) wordt verkocht en geleverd, dan moet de verkoper een deel van de afgetrokken BTW  alsnog betalen.

Om dat te voorkomen kan geopteerd worden voor een levering die zowel met 6% overdrachtsbelasting als met 19% BTW wordt belast. De koper heeft daar doorgaans geen last van omdat de BTW weer afgetrokken kan worden. Maar dan moeten de koper en de verkoper hier wel afspraken over maken.

In een column voor De Scherpe Pen heb ik een situatie beschreven waarin deze afspraken niet gemaakt waren en de notaris die de koopovereenkomst opstelde ook niet daarover had doorgevraagd.
Als u de column wilt lezen, dan kunt u hier klikken.

%d bloggers liken dit: