Sinds 1 januari 2010 is een zogeheten overdracht van de woning door de ouders aan de kinderen niet interessant meer. Sterker nog het kan fiscaal nadelig uitpakken bij overlijden van de ouders.

Vanavond wordt er door Tros RADAR aandacht besteed aan dit onderwerp, waarbij ook de heer Hans Stubbé (hoogleraar te Amsterdam) aan het woord komt.  Ik raad iedereen aan om te kijken.

Onderstaand treft u een deel aan van de mail die ik namens de heer Hans Stubbé ontving.

Als deelnemer aan de serie Fiscale Actualiteiten voor het Notariaat attenderen wij u er graag op dat vanavond om 20.30 uur op Nederland 1 in de uitzending van TROS Radar wordt ingegaan op de situatie waarin artikel 10 SW speelt omdat ouders in het verleden hun woning aan een kind hebben overgedragen onder voorbehoud van een genotsrecht.

Voor deze uitzending zijn opnamen gemaakt waarin Hans Stubbé uitleg en commentaar geeft. Bijvoorbeeld het genotsrecht wordt beëindigd en er wordt een huurovereenkomst afgesloten. Een huur van 6% is (te) veel, maar dat eist artikel 10 lid 3 SW wel.

Het is bekend dat de belastingdienst de omzetting van het genotsrecht in huur (nog) niet accepteert. Stubbé meent dat dit standpunt onjuist is. Bovendien: als je niks doet, is artikel 10 SW zeker van toepassing.

Overigens is een uur gefilmd en er zal maar een paar minuten worden gebruikt, dus we weten niet wat uiteindelijk aan de tv-kijker wordt geadviseerd.

Ik raad u aan om als u zelf in zo’n situatie zit te overleggen met uw notaris hoe de zaak mogelijk te repareren is.
Eén geluk: de overdrachtsbelasting is nu 2% en niet meer 6% wat betekent dat de kosten van reparatie lager zijn.

Mocht u de uitzending gemist hebben dan kunt u die hier bekijken.

UPDATE 04-11-2011
Recent heeft de Staatssecretaris van Financiën vragen beantwoord die door leden van de Tweede Kamer zijn gesteld over de materie van Ouders/Kind transacties.

Een korte toelichting erop kunt u hier vinden. Bovenaan die webpagina treft u het unieke nummer aan waaronder de vragen en antwoorden zijn te vinden. Een link daarnaar toe is technisch niet gelukt, maar u kunt er wel op Googlen.

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat reparatie alleen mogelijk is doordat de ouders de kinderen weer uitkopen. Tot 01-07-2012 kan dat tegen betaling van 2% in plaats van 6% overdrachtsbelasting.
En doet u niets dan zal het waarschijnlijk zo zijn dat de waardestijging tot 01-01-2010 niet wordt belast met erfbelasting. Maar dat is pas zeker als de overgangsregeling is gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: