Beste Lezer,

Deze week had ik een uitgebreid gesprek met een gescheiden moeder over haar testament. Haar situatie is niet uniek en daarom wil ik hier graag aandacht aan haar situatie besteden. Ook omdat het nog wel eens over het hoofd wordt gezien.
 
Wat was de situatie:
Man en vrouw zijn recent gescheiden en er zijn 2 kleine kinderen. De vrouw heeft de kinderen thuis en de vader heeft ze ieder ander weekend. De vrouw heeft ook de helft van de overwaarde van het huis uitbetaald gekregen.

De vrouw was met de kinderen in de auto op weg naar haar ouders en zus voor de verjaardag van haar vader. Op de Napoleonsbaan raakte ze betrokken bij een verkeersongeval. Gelukkig was er alleen blikschade en geen gewonden.

Stel dat het slechter was afgelopen, dan hadden zich twee totaal verschillende situaties kunnen voordoen.
Als de moeder was overleden na haar kinderen, dan waren haar ouders en haar zuster haar enige erfgenamen geweest.
Zou de moeder echter voor haar kinderen zijn overleden, dan was het heel anders gelopen. Het kind dat het langste had geleefd, zou namelijk de (enige) ontvanger van het vermogen van de moeder zijn geweest. Na het overlijden van dit langstlevende kind zou al haar vermogen zijn gegaan naar: de vader !
Volgens de wet is hij namelijk die enige erfgenaam van dit kind.

Toen ik dit laatste vertelde aan de vrouw, schrok zij. Het was zeker niet haar bedoeling dat haar helft van de overwaarde weer bij haar ex-man terecht zou komen.

Gelukkig is een oplossing mogelijk door een zogeheten 2-trapsmaking in een testament op te nemen. Daardoor kan gezorgd worden dat haar vermogen altijd bij haar familie terecht komt. Het is een mooi instrument, maar moet met beleid worden gebruikt. Overleg daarom met een notaris of het ook voor u geschikt is.

%d bloggers liken dit: