Beste Lezer,

Waarschijnlijk heeft u het goede nieuws uit Den-Haag wel gehoord:
de successiebelasting wordt veranderd en vooral verlaagd en dat al per 1 januari 2010.

Dat althans is de boodschap van de PR-afdeling van de belastingdienst, maar of het allemaal zo mooi is, moet nog blijken. Het mag natuurlijk allemaal niets kosten en als ik u dan meld dat tarieven voor ervende neven en nichten van minimaal 41% tot maximaal 68% worden verlaagd naar minimaal 30% tot maximaal 40%, dan zult u begrijpen dat er ergens anders geld gevonden moet worden.

Ik zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, maar pas in september a.s. zal de Tweede Kamer antwoorden krijgen op de vragen die gesteld zijn aan staatssecretaris de Jager.

Eén van de voorgestelde wijzigingen is dat woningen die in een erfenis zitten, gewoon tegen de waarde voor de Onroerende Zaak Belasting (OZB) moeten worden vermeld in de successieaangifte. Nu is het nog zo dat ook een taxatie door een makelaar mogelijk is waardoor de waarde wordt vastgesteld door iemand die ook echt in het huis gaat kijken. Als straks alleen de OZB-waarde gebruikt mag worden, zal het vaak zo zijn dat er nooit iemand in huis is geweest om die waarde vast te stellen. Vreemd maar waar.

Ik kom vaak genoeg tegen dat ouders hun hypotheekschuld hebben afgelost en zich niet zo druk maken over de OZB-waarde. Bijvoorbeeld omdat aan de Gemeente en het Waterschap niet zoveel betaald hoeft te worden of omdat en ze het eigenlijk stiekem leuk vinden om te kunnen klagen (of moeten we zeggen) opscheppen bij anderen dat hun huis zoveel waard meer is.

Maar als de plannen doorgaan, dan wordt het ook voor deze mensen, maar vooral hun kinderen, van belang om een zo laag mogelijke OZB waarde te hebben. Ieder € 1.000,- te hoog kost hun kinderen straks namelijk maximaal € 200,-. Misschien is het een idee om nu een taxatie te laten opstellen door een makelaar en dan bezwaar te maken bij de gemeente tegen de OZB-waarde van 2010 ?

UPDATE
Er is door de Staatssecretaris in oktober 2011 nog ingegaan op deze materie. U kunt dat hier nalezen. Het gaat om het gecombineerde antwoord op vraag 8 en verder.

%d bloggers liken dit: