10.09

Een executeur is iemand die jij aanwijst om je erfenis af te wikkelen na je overlijden. Vooral voor jonge ouders is het aanstellen van een executeur praktisch, volgens kandidaat-notaris Ernst Loendersloot.

Ernst Loendersloot: De executeur handelt namens de (minderjarige) kinderen. Achteraf controleert de rechter wat de executeur heeft gedaan.

Je mag iedereen aanwijzen als executeur maar kies natuurlijk iemand die goed met geld en administratieve zaken kan omgaan. Het is handig om ook een reserve-executeur aan te wijzen, voor het geval dat hij of zij bijvoorbeeld al is overleden als jij komt te overlijden.

Vaak wordt de langst levende van de ouders als eerste aangewezen als executeur. Als je dat zo vastlegt, zou je partner dus executeur zijn op het moment dat jij komt te overlijden. Veel mensen wijzen hun broer, zus of één van de grootouders als reserve-executeur aan.

Testament

Wie je kiest als executeur, leg je vast in je testament. Het is wel zo netjes om de aan te wijzen executeur eerst te vragen of hij of zij dit wel op zich willen nemen. Dit is niet verplicht.

Een executeur is iemand die jij aanwijst om je erfenis af te wikkelen na je overlijden. Vooral voor jonge ouders is het aanstellen van een executeur praktisch, volgens kandidaat-notaris Ernst Loendersloot.

Eerder verschenen op:
%d bloggers liken dit: