Beste Lezer,

Ik schrijf deze column in de intercity op de terugweg van een bespreking in Utrecht over een nieuw marktinitiatief voor u en notarissen. Daarover later meer.

Waar het nu om gaat is dat iemand het had over een tweetraps-raket en een klant gebruikte die term vorige week ook in een gesprek naar aanleiding van de uitzending van Tros RADAR op 1 maart jl.. Dit was een geval van het horen luiden van de klok, maar niet precies weten waar de klepel hangt.

RADAR meldde dat met een ander testament iedereen kon voorkomen dat er successierechten betaald moeten worden door de langstlevende. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de techniek van de tweetraps-making. Ik begrijp dus waar het raket-testament vandaan komt, maar ik spreek zelf voor de eenvoud over het RADAR-testament.

Mij is na die uitzending wel gevraagd waarom de notarissen niet eerder gekomen zijn met dit testament in plaats van de langstlevende testamenten. Het antwoord dat ik gaf is misschien iets te simpel, maar wel waar: een RADAR-testament bespaart geen successierechten, maar zorgt alleen maar voor uitstel van het moment waarop het betaald wordt. Namelijk niet bij het eerste overlijden, maar pas na de dood van de langstlevende stuurt de belastingdienst de acceptgiro.

Maar helaas is die acceptgiro hoger dan wanneer een langstlevende testament was opgemaakt. Weliswaar betaal je dan bij ieder overlijden, maar bij elkaar opgeteld toch minder. Ik kwam de afgelopen tijd zelfs verschillen tot 50% meer voor een RADAR testament tegen ten opzichte van een langstlevende testament.

Had RADAR het dan mis ? Nee, maar de achtergrond en de nuance ontbrak een beetje. Dus raad ik u aan om te doen wat veel anderen al gedaan hebben: pak uw testament en als het ouder is dan 5 jaar, bel uw notaris om het te laten controleren.

Mr Ernst Loendersloot

Bekijk ook eens mijn weblog op:

http://ernstloendersloot.wazzup.nl/

%d bloggers liken dit: