TROUWEN / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Tijdens besprekingen zeg ik altijd dat als je samenwoont NIETS in de wet is geregeld. Je moet dus zelf alles vastleggen.

Ga je trouwen dan is dat juist andersom: Alles ligt vast in de wet en als je daarop UITZONDERINGEN wilt, dan moet je het vastleggen.

Datzelfde geldt ook voor het Geregistreerd Partnerschap (ook wel: GP). Heel simpel gezegd is een GP hetzelfde als trouwen. Vanwege de manier waarop het GP in de wet is gekomen, wordt het ook wel het Homo-huwelijk genoemd.

(Hierna zal ik alleen over trouwen schrijven, maar ik bedoel daar ook het GP mee).

Als je trouwt zonder nadere regels vast te leggen, dan ben je in de Wettelijke (of Algehele) Gemeenschap van Goederen getrouwd. Dit wordt ook AGVG genoemd.

Op grond van de wet zijn hier maar een paar uitzonderingen op, namelijk Verknocht Vermogen of vermogen dat met een Uitsluitingsclausule is gekregen via een schenking of erfenis.

Wil je meer of andere uitzonderingen, dan zul je Huwelijkse Voorwaarden moeten opstellen voordat je trouwt. Kom je later tot het inzicht dat de AGVG toch niet geschikt is, dan kun je ook tijdens je huwelijk alsnog Huwelijkse Voorwaarden opstellen.

Als je trouwt zonder nadere regels vast te leggen, dan ben je ook automatisch erfgenaam van elkaar. Mocht je kinderen hebben dan is de WETTELIJKE VERDELING van toepassing.

Als je dat niet wilt, dan zul je jouw wensen moeten laten vastleggen in een Testament.

Misschien dat de Erfbelasting een reden voor je is om Huwelijkse Voorwaarden op te maken (of bij te stellen) of een Testament te maken dat er voor zorgt dat je kinderen minder successierechten moeten betalen ?

Ben je getrouwd en heb je kinderen dan kan dat ook een goede reden zijn om een Testament op te stellen.

Maar ook als je geen kinderen hebt en getrouwd bent, kan het opstellen van een Testament verstandig zijn.

Meer informatie volgt.

%d bloggers liken dit: