“Hebben we eigenlijk wel een levenstestament nodig ? Het geld groeit ons niet op de rug en we willen onze dochter af en toe wat kunnen toestoppen.” Deze vraag stelde een ouder echtpaar. Een levenstestament is erg nuttig om zaken te regelen als jij dat niet meer zelf kunt. Bijvoorbeeld het verkopen van de woning of het opzeggen van abonnementen. De gevolmachtigde kan hiermee ook je bankzaken regelen.

De man en vrouw wonen fijn in hun appartement dat ze al tientallen jaren huren van een woningstichting. Verder hebben ze € 15.000 gespaard en kunnen ze iedere maand rondkomen van hun AOW en pensioen.

Ik heb ze geadviseerd om bij de bank hun enige kind te machtigen via een bancaire volmacht. Op die manier kan hun dochter hen helpen bij hun dagelijkse bankzaken. Of die helemaal overnemen als zij zelf te slecht worden.

Ik heb daarna ook nog met drie van de grootbanken contact opgenomen om te controleren dat de dochter niet tegen problemen aan zal lopen vanwege de interne regels van de banken. 

De SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO geven aan dat het mogelijk is een kind te machtigen. Vaak kan dat zelfs online. Daarvoor is wel noodzakelijk dat het kind al een rekening heeft bij die bank. Is het kind nog geen relatie van de bank, dan zal het zich persoonlijk moeten identificeren.

De SNS Bank had overigens nog een handige tip. Als iemand vaak jouw boodschappen doet, open dan een nieuwe rekening. Daarop stort je iedere maand geld en alleen voor die rekening geef je een bancaire volmacht af. De gevolmachtigde kan dus wel jouw boodschappen PIN-nen, maar niet aan de rest van je geld komen. Goed om te weten, nietwaar?

%d bloggers liken dit: