Onlangs schreef ik over een Marokkaanse weduwe waarvan de geboortedatum niet volledig bekend was. Volgens alle officiële documenten was zij geboren op 00-00-1961.

De wetgever heeft zich hierover gebogen in het kader van de zogenaamde Startersvrijstelling. Als kopers van een woning aan bepaalde eisen voldoen, hoeven ze geen overdrachtsbelasting te betalen. Eén van die eisen is dat de koper nog géén 35 jaar mag zijn.

Maar hoe werkt dat als van de koper alleen het geboortejaar bekend is of de maand en het jaar, maar niet de dag.

Op pagina 22 van de Memorie van Toelichting is dat vastgelegd. Is alleen het geboortejaar bekend, dan wordt deze persoon geacht op 1 juli van dat jaar geboren te zijn. Zijn de maand en het jaar wel bekend, maar alleen de dag niet, dan wordt als fictieve geboortedag genomen de zestiende dag van die maand. Tegenbewijs is niet mogelijk voor deze fictieve deadline van de startersvrijstelling.

Wil je dit jaar gebruik maken van de startersvrijstelling en ben je in 1986 geboren, dan moet je de akte van levering tekenen de dag vóórdat je je verjaardag viert. Is je geboortedag onbekend, maar ben je geboren in mei 1986, dan wordt moet je die akte tekenen uiterlijk op 15 mei 2021. Is ook onbekend in welke maand in 1986 je geboren bent, dan moet de akte van levering dus vóór 1 juli 2021 worden gepasseerd.

Anders kun je namelijk geen beroep doen op de startersvrijstelling en moet je achteraf toch overdrachtsbelasting betalen.

%d bloggers liken dit: