Vorige week heb ik aangegeven dat in specifieke situaties een Groninger Akte er voor zorgt dat een belegger (dat is een koper die niet zelf in de woning gaat wonen) toch maar 2% overdrachtsbelasting betaalt, terwijl de koopprijs pas in 2021 wordt betaald aan de verkoper.

Ik kreeg vandaag de vraag van een potentiële koper (die een appartement wil kopen voor verhuur) of er nog een andere optie is. Hij heeft het geld klaar staan op zijn rekening, maar aan de kant van de verkoper moet er een hypothecaire lening worden afgelost.

De koper kan het geld dus al (ruim) vóór 1 januari 2021 bij de notaris hebben. De notaris kan de akte van levering ook nog vóór het einde van het jaar opstellen.

Maar de kans is groot de hypotheekbank van de verkoper de aflosnota niet tijdig kan opsturen naar de notaris. Zonder die aflosnota mag de notaris niet passeren.

Dan zou de akte van levering pas in 2021 getekend kan worden. De koper betaalt dan 8% en niet 2% overdrachtsbelasting terwijl het late(re) tekenen niet aan hem ligt.

Ik heb de cliënt in overweging gegeven om een bod te doen maar dan met als conditie dat de verkoper de overdrachtsbelasting betaalt. Ik noem dat semi-VON.

Meer weten hierover ? Lees dan een 9 jaar oude column van mij over deze constructie.

Ook hier geldt: dit is geen one size fits all oplossing. Net zoals de Groninger akte dat niet is.

%d bloggers liken dit: