Beleggers moeten vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting betalen. Een belegger is: iedereen die een woning koopt waar hij/zij niet zelf gaat wonen.  

 Maar koop je een woning voor eigen gebruik, dan betaal je straks (net als nu) 2% overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar dan kun je zelfs eenmalig een beroep doen op een vrijstelling en betaal je 0%. 

Je betaalt ook niets als je een zogenaamde eigen woning koopt die uiterlijk zes maanden eerder is verworven door jouw verkoper. Dat staat in artikel 13 Wet Belastingen Rechtsverkeer. De fiscus ontvangt dan niet opnieuw overdrachtsbelasting over het bedrag waarover al eerder is geheven.  

Koopt een vader voor zijn studerende dochter een appartement in Maastricht, dan betaalt hij 8%. Dochter krijgt heimwee en de woning wordt snel doorverkocht voor dezelfde prijs aan iemand van 35 jaar die er zelf gaat wonen. Op grond van artikel 13 hoeft deze geen overdrachtsbelasting te betalen. Waarschijnlijk hebben zij in het koopcontract afgesproken dat de koper een bedrag vergoedt gelijk aan de overdrachtsbelasting die hij anders had moeten afdragen. Dat is 2%. Vader gaat er 6% op achteruit.  

Is de koper 34 jaar dan hoeft deze “starter” helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Op grond van het koopcontract is de vergoeding voor vader dus ook nihil.  

Het wordt uitermate belangrijk om de afspraken over deze vergoeding goed vast te leggen in het koopcontract. Vermeld gewoon welk bedrag moet worden vergoed en gebruik géén algemene omschrijving als: het bedrag dat koper anders zou hebben moeten afdragen. 

%d bloggers liken dit: