Waarschijnlijk wordt met Prinsjesdag bekend gemaakt dat starters vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Beleggers moeten daarentegen 8% afdragen.

Toch zullen er starters zijn die straks 8% betalen, 6% meer dan nu. Stel, A zet zijn gedateerde woning te koop. Vanwege noodzakelijke verbouwingen is de koopprijs (€200.000) relatief laag.

Een starter kan die misschien betalen, maar moet meestal de financiering nog rond krijgen en wil daarom een ontbindende voorwaarde van financiering.

Een belegger hoeft doorgaans niet naar de bank voor een lening.

De verkoper zal waarschijnlijk kiezen voor zekerheid en een deal sluiten met de belegger (B).

Deze krijgt de sleutel, draagt 8% belasting af en verbouwt de woning. Binnen 3 maanden komt de woning – gerestyled – weer op de markt.

De starter is blij dat de verbouwing al klaar is en wil de woning alsnog kopen.

Op grond van een veel gebruikt artikel in model-koopcontracten moet – bij een doorverkoop binnen 6 maanden zoals hier – de uiteindelijke koper aan de doorverkoper nog een extra bedrag betalen. Dat is gelijk aan het bedrag dat de doorverkoper aan belasting heeft betaald.

Dus hier zou de starter 8% van de oorspronkelijke koopprijs moeten ophoesten als vergoeding aan de belegger.

Blijft de overdrachtsbelasting voor iedereen gelijk, dan is een starter niet beter maar vooral ook niet slechter uit.

Gaan de plannen door en koop jij als starter een woning, let dan heel goed op wat in het koopcontract staat over de vergoeding op grond van artikel 13 Wet Belastingen rechtsverkeer.

Voor een reactie van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op de mogelijke plannen, klik hier.
(Alleen voor leden van de KNB)

%d bloggers liken dit: